2011. március 27., vasárnap

MOHO Philadelphia

Péntek este a Philadelphiai Mózes Házban kötöttem ki. 7 után érkeztek az emberek és hajnal fél kettőkör még ment a buli...minden alkhol elfogyott - az itteni Mózesnek van komoly kis bárszekrénye is!

Itt négyen laknak, Cody - aki szuperjófej, és Chica nevű kutyája is itt lakik, Lawrence, aki tanár és éppen nagyon csajozósban van - így tegnap Cody javította helyette a diákok dolgozatait - meg két Rebecca, Rebecca Karp, alapítótag, aki az AJC-nél dolgozik és Becca, aki a National Museum of American Jewry múzeumban dolgozik.

Becca péntek este főzött tésztát és paradicsomszószt, de a menü alapjában véve abból állt össze, hogy minden vendég hozott valamit. Így roskadásig megtelt az asztal a legkülönbözőbb vega ételekkel. Persze a lakók előtte lekoordinálták ki mit, mennyit hoz. Kabalath shabath nem volt, viszont volt "Pimp my food" - vagyis mindenki, aki valamilyen ételt hozott, bemutatkozott és elmondta, mit sütött-főzött, mit tartalmaz és hogyan készült az étel.
Ez a bejáratnál lévő fotós fal - ilyet én is mindig szerettem volna, hogy legyenek kinyomtatva fotók - de aztán nem jutott már rá idő, pedig milyen jól néz ki!



A Philly Moishe House egyébként komposztál és organikus zöldségeket vásárolnak egy farmról. Ezt itt CSA-nak nevezik divatosan - Community Supported Agriculture. 

A vendégek nemcsak ételeket, de bort is hoztak. Challah volt itthon, az előző napi Jóga-lélegző-challahkészítő workshopról - míg megkelt a tészta a lányok jógáztak egyet. Egyébként itt is tépik a challát.
A kidus bort viszont nem adják körbe. A kézmosás megvan, és azoknak, akik nem tudják az áldást ki van írva egy lapra, ami a csap mellé van elhelyezve pontos magyarázattal - hogyan kell ezt tenni. Nem is tudtam, hogy a kezünket felfelé kell tartani a végén - érdekes, mindig tanul valamit az ember és jó látni - itt sem úgy jönnek világra az emberek, hogy mindent tudnak!

A Philliy Mózes csapat is elég aktív és amit jó volt hallani, kooperálnak a többi fiataloknak szóló szervezettel, havonta egyszer van egy meeting ahol koordinálják az időpontokat, meg minden egyebet.Kb. 100-200 emberhez érnek el.

Az emberek egyébként elég hasonlóak voltak a Pesti Mózes látogatókhoz, csak itt valahogy evidensebb a zsidóság mint otthon. Meg itt nincs Sirály.

A kiddust egy exMózesházlakó, Brian mondta (fejből). A ház tartozéka még a "Bible-raps" projekt gazdája, Rebecca pasija - őt láttam 11 után egy Pirkei Avottal rohangálni.

Egyébként viccesek - kiürült befőttesüvegeket használnak poharak helyett.

Egyetlen fotót készítettek az este. Előtte megkérdezték, van-e valakinek ellenvetése / akár vallási akár fotózás-fóbia. Ez már csak azért vicces, mert a Philly Mózes lakók egyébként teljesen szekulárisak, az egyikőjük komolyan tépelődött azon, hogy hogy berakhat-e valami zenét sábeszkor 11 után  - végül nem tette - de gondolom ebbe belejátszott az is, hogy ott volt az egyik nagy alapítvány munkatársa is. Ennek ellenére pl. kóserek - régebben csak vega konyhájuk volt, de most rendesen húsos-tejes. Perzse itt könnyebb kóser élelmiszert beszerezni, Phillyben 100 ezer zsidó él, kb. A vendégek által hozott ételeket műanyag evőeszközökkel szolgálják fel, a bort is műanyagohárból ittuk - így nincs mosogatás-para se kóserság para.
 

Van egy Moishe House Fame of Hall is, egykori lakókkal - meg Will Smith-el, amint épp Codyval haverkodik. Rajta van eX-Mózeslakó barátunk Brian is, akinek még mindig van kulcsa a lakáshoz! Mesélte, hogy már college ideje alatt be akart költözni, de nem engedték - valószínűleg az alkoholfogyasztási korhatárnak ebben szerepe lehet. Egyébként Brian matekot tanít és most éppen egy rekordot akar felállítani - ő akar az az ember lenni, aki a legtöbb Mózes Házba látogat el. Azt hiszem most 8-nál tart. Nyáron megy majd Pestre is!Beloruszba nem megy, mert néccá' dollár a vízum. Random.







Itt minden ki van ám találva - az ajtón kimenve egy kis táblán a távozóktól még egy utolsó kérdés: feliratkoztál már az emaillistára?



Szóval kóser az egész, és hihetetlen, hogy sok mindenben nagyon hasonló az otthonihoz. De akkor is igaz, hogy mindenütt jó, de legjobb otthon - a Pesti ház akkor is rulez!!! de ha már rulez - azaz szabályok - akkor Phillyből is lehet ötleteket meríteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése