2011. március 27., vasárnap

Jom sisi beboker

Reggel jógzázni indultunk, de elmaradt, úgyhogy ehelyett beugrottunk a közeli (20 perc séta!) bageleshez egy kis lazac-creamcheese kombóért. Az előttem álló fekete kabátos, jólöltözött hászid 2000 bagelt rendelt jövő hétre - gondolom átuganak a haverjai...


A kis étkezde - főleg Jeruzsálem után - érdekes volt, főleg az apró részletek, mint pl. a kézmosó mellett műanyag pohárban elhelyezett apró bagedarabok, hogy kézmosás után egyből bekaphassa az ember - és az asztaláig menet közben akér beszélni is tudjon. Vagy a bekeretezett újságcikk a falon, ami egy orthodox zsidóról szólt, aki a New Yorki rendőrségnél kezdett el dolgozni. Vagy az "autnetikus kóser canolli" - és a felhívás - "Ride the donkey with a canolly, Spin the canolli, stb.A fali dekoráció egyébként csak és kizálóral Jeruzsálemet ábrázolta - halszemoptikás, fekete fehét, teliholddal - és persze az emberek - a fiatal orthodox pár - a kissé kattant idősebb orthodox férfi aki jiddisül beszél a vendégekhez - akik kissé aggódva, de rezzenéstelen arccal figyelik. És persze a Lubavicsi rebbe képe is kint volt.

Az utcán aztán nem messze szólt a zene is - polka - mintha az 50-es években lennénk - a micve tankból szólt a zene - egy fiatal bócher éppen egy hatalmas matricát ragasztott a micve tank oldalára, a középső egy piktogrammot ábrázolt, egész pontosan egy tfillint légoló férfit. Háromszavas jelszó volt felette - Connect. Empower. - erre a kettőre emlékszem.
Aztán láttam igazi sárga amerikai iskolabuszt, ami kifejezetten a Lubavitsiaké volt, és újépítésű lakások hatalmas hirdetését, ahol a jacuzzi és a tetőkert mellett a seling point "beautiful shul".A házak bejárata felett nem egy helyen üdvözlő szavak várják a messisást!

Azt hiszem végül is jó ötlet volt péntek reggel crown Heights haszid részén sétálgatni! - Ha legközelebb megyek, akkor több időt szánok majd rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése