2011. május 3., kedd

Nachlaot - egy másik zsidónegyed Jeruzsálemben

Nachlaot kicsit nekem Jeruzsálem zsidónegyede - mármint a régi pesti zsidónegyed értelmében - bár itt nincsen nyoma olyan kulturális és kocsmaéletnek, de mégis vannak hasonlóságok. Itt érezhető az a genius loci - ami talán egykoron Jeruzsálem egészére jellemző volt - megmaradt régi utcaszerkezet. Szűk utcák, apró terek, fák, bokrok, sokszázéves kövek, ajtók, macskák.


A régi házak helyenként romosak, elhagyatottak, és látni nem egy szegényebb házat is - de a negyed központi elhelyzekedése és történelmi, városépítészeti jellegéből fakadóan rendkívül értékes ingatlanok is találhatók itt -csak nem mind komfortos.



Nachlaot - ami héberül kb. épületeket jelent - a piaccal szemben lévő részen található kis sziget. Ami körülveszi mocskos, zajos és már a modern városépítészet nyoma - legalábbis a Bezalel és az Agripas utcak, ahol pl. a közlekedés egy ideje a buszforgalom miatt elviselhetetlen. (A Jafóról ide terelték a buszokat - mivel ott most már a villamos fog járni. Illetve jár is, csak felszállni nem lehet még - többféle verziót hallottam mikor lehet majd használni...elvileg November.)


Akárcsak Krakkó, Berlin, New York és Budapest régi (zsidó)negyedei, Nachlaot is népszerű diákok, művészek körében - ami itt némi hippi-vallásos verzióban jelenik meg. Így az itt található street art is erre reflektál.






Nachlaot style



Az itt kószáló a romantikus épületek, eldugott terek és narancsfák között számos régi gyönyörű kis zsinagógára lelhet. Itt található pl. Jeruzsálem egyik legjobb közössége, Rav Raz hippi-hászid rabbi vezetésével, az Aryeh és a Mishkanot utca sarkán. Egy kék kapun kell bemenni, majd egy meredek lépcsőn föl. A kabalath shabbath abszolút kihagyhatatlan, a sáchriszt inkább csak férfiaknak ajánlom, mert a tóraolvasás egészen a férfi részen történik, de középen van mehice, és általában a Rav, aki többnyire a sliach tsibur a mehice előtt áll, szimmetrikusan középen a férfi és a női rész között, miközben ritmikusan püföli a szidurt, de annyira, hogy jól látható egyes lapok már cafatokra estek, vagy egy részük hiányzik. Én itt értettem meg, mi az hogy kavanah. Nagyon sok éneklés - a tempó pedig elég visszafogott - kabalath shabath minimum 1,5 óra - viszont így majdnem minden imát értelmezve el lehet mondani. Gyakori a spontán tánc, sírás, nevetés, érdemes gyertyagyújtás után jönni mihamarabb, mert hamar megtelik.

Nem sok, de Nachlaotban is van azért szokásos városi szubkulti - egy hasznátruha bolt és két kocsma - pl. a Slow Moshe a Nisim Bachar környékén.
Egy apró közösségi központra is ráleltem, Haohel névre hallgat,  a Nisim Bachar 25 szám alatt, ahol lehet kapni designos Nachlaot tértképet, ami jelöli a zsinagógákat, boltokat - de még a gnizat is, ami a vallási iratok megsemmisítésére való konténer-gyűjtő. A Haohelben vannak önálló projektek is - tóraoktatás nőknek férfiaknak, szabadtéri kabalth shabath, közösségcentrikus vezetőképzés - és még sok más.

Nachlatoban találtam a legközelebbi edény-mikvét is - aki ilyesmire vágyik, megtalálja. A sárga felirat arra hívja fel a figyelmet, hogy a "tojvelók" a papírdarabokat ne dobálják a mikve körül szét. Az edényeket, evőeszközöket ugyanis csak úgy lehet megmeríteni, ha minden papírdarabot eltávolítunk róluk. Ez egyébként néha a művelet legnehezebb része, mert iszonyú erős ragasztókat használnak az edénycégek...

Ez persze csak a felszín, és ezen túl még sok-sok más apró meglepetéssel szolgál e különleges hangulatú városrész - felfedezőknek, kószálóknak első számú állomás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése